HYVÄ KYNTTILÄ
Hyvä kynttilä syntyy neljästä osatekijästä: mallista, vahasta, väriaineista ja sydänlangasta.

Kun kynttilää lähdetään tekemään, aluksi päätetään malli. Pyöreä on paras, koska liekki lämmittää ja imee vahaa tasaisesti joka suunnasta.

Kynttilän vaha on joko parafiinia tai steariinia tai niiden sekoitetta. Desicon kynttilöissä käytetään molempia. Parafiini on näistä kahdesta puhtaampaa ja palaa tasaisemmin. Se antaa kynttilälle laadukkaan luonteen. Steariini puolestaan on parempi pohja väriaineille. Kun sitä lisätään, kynttilän värit ovat täyteläiset ja kirkkaat.

Desicon kynttilöissä käytettävät värit ovat elintarvikevärejä ja siksi täysin myrkyttömiä. Jokainen väri sekoitetaan Desicossa käsityönä perusväreistä. Näin värit pysyvät kirkkaina ja niiden valikoima laajana. Tuoksukynttilöissä käytettävät aineet ovat niin ikään myrkyttömiä eivätkä näin ole allergisoivia.

Kynttilän sydän on punottua puuvillalankaa. Sydämen täytyy olla juuri oikean paksuinen ja punoksen juuri sopivan tiivis, jotta liekki olisi tasapainoinen eikä savuttaisi.

Näitä neljää tekijää on mahdollista yhdistellä loputtomasti, mutta vain harva yhdistelmä todella toimii. Esimerkiksi Desicon pöytäkynttilöiden perusmallit ovat olleet samoja jo 40 vuotta. Kun hyvä kokonaisuus on löytynyt, siitä kannattaa pitää kiinni. Uusia raaka-aineita ja sydänlankoja testataan tietenkin jatkuvasti ja sävyt seuraavat trendejä. Maailman väritrendejä Desico seuraa muun muassa osallistumalla vuosittain Pariisin sisustusmessuille.

Kynttiläntekijän nyrkkisääntö pöytäkynttilän ostajalle on, että hyvä kynttilä painaa. Painavassa kynttilässä on käytetty kunnon raaka-aineita eikä ilmaa. Kastetun antiikkikynttilän ostaja taas voi varmistua ostoksensa laadusta vuolemalla sen kannasta lastun ja katsomalla näkyvätkö kastamiskerroista seuraavat "vuosirenkaat". Jos renkaat ovat näkyvissä ja niitä on vähän, vaha on ollut haaleaa ja kynttiläntekijä oikaissut. Todella laadukkaassa antiikkikynttilässä renkaat ovat hädin tuskin nähtävissä ja niitä on useita kymmeniä.

Lämpöä, laatua ja desiginia jo vuodesta 1963
Taideopiskelija Kari Toukolehto alkoi valmistaa kynttilöitä Helsingin Raatimiehenkadulla sijainneen opiskelijaboksinsa kellarissa vuonna 1963. Mustavalkoinen Suomi oli muuttumassa värilliseksi. Maalit, kankaat, huonekalut, kodin esineet – kaikkea sai yhtäkkiä kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä. – Miksei myös kynttilöitä? mietti Toukolehto. Maalaustaiteen opiskelijana hän tunsi värikemiaa ja alkoi heti alusta valaa läpivärjättyjä kynttilöitä. Ensimmäiset muotit – täsmälleen samankokoiset kuin nykyisten Desicon pöytäkynttilöiden – valoi pronssista Karin isä kuvanveistäjä Erkki Toukolehto.
    Yrityksen hän nimesi kunnianhimoisesti Desicoksi, lyhenteenä sanoista Design Company ja yritys tekikin paljon yhteistyötä saman aikakauden tyyli-ikonien, Marimekon, Artekin ja Pentikin kanssa. Toiminnan kasvaessa Desico muutti ensin Pietarinkadulle ja myöhemmin Jääkärinkadulle ja sieltä Saukkolaan. Erityisesti Pietarinkadun liike ja sen yhteydessä sijainnut kauppa ovat jääneet monille mieleen. Värilliset kynttilät olivat niin harvinaisia, että jo aamulla oven takana saattoi olla jonoa odottamassa sen päivän valun tuloksia ja iltapäivällä ihmiset jopa tappelivat kynttilöistä.
    Tuotevalikoimaa kasvatettiin hyvin rauhallisesti uskollisena klassisille pöytä- ja antiikkikynttilämalleille. Suurin myönnytys trendeille tapahtui 1990-luvulla, kun yritys alkoi tuottaa tuoksukynttilöitä, ensin ulkomaanmyyntiin, myöhemmin kun suomalaisetkin oppivat etsimään niitä, myös kotimaan markkinoille.
    1995 yrityksessä tapahtui sukupolvenvaihdos, kun perheen poika Antti Toukolehto ryhtyi kynttilätehtailijaksi. Hän otti määrätietoisesti etäisyyttä kasvuhakuiseen teolliseen ajatteluun ja on kehittänyt Desicoa nimen omaan valikoivia kuluttajia palvelevana design- ja käsityöyrityksenä. Vuonna 1998 hän siirsi tuotannon Fiskarsin ruukkikylään, josta löytyi sopivien tuotantotilojen lisäksi inspiroiva taiteilija- ja muotoilijayhteisö.
    Tänään Desico on maamme vanhin yhtäjaksoisesti suomalaisomistuksessa ollut kynttilätehdas, joka työllistää noin kymmenen henkeä ja tuottaa vuodessa noin 250 000 kynttilää. Desicon päämääränä on valmistaa laadukkaita välineitä, joilla jokainen voi luoda juuri oikean tunnelmaan omaan sisustukseensa.


Tietoa verkkokaupasta      Asiakaspalvelu
Evolution Solutions verkkokaupparatkaisut